TOP

Jak to jest z tymi grzybami

Grzybobranie to świetny czas na zrobienie zapasów zimowych, dzięki czemu można cieszyć się w dowolnym momencie smakiem przepysznych rydzów marynowanych, suszonych podgrzybków w zupie czy też odmrożonych kurek. Dlatego też po zebraniu grzybów, jedną cześć warto przygotować, a drugą przetworzyć.

Rydze marynowane – wspaniały dodatek do potraw, popularna przystawka oraz smaczna przekąska

Chociaż zazwyczaj grzyby stanowią dodatek do potraw, to przez ich dodanie nabierają one wyjątkowego smaku. Okazuje się, że wrzucenie zaledwie dwóch grzybów suszonych do zupy, nadaje jej niepowtarzalnego aromatu. Ponadto są one niezbędne do wigilijnego farszu do uszek i pierożków. Z całą pewnością warto zastąpić ogólnodostępne pieczarki, znacznie smaczniejszymi grzybami leśnymi.

Podobnie jest w przypadku rydzów marynowanych, które są bardzo często wystawiane na stół podczas przyjęcia rodzinnego. Niektórzy wyjadają je wręcz prosto ze słoika, traktując je jako pożywną przekąskę.

Rydze marynowane – jak się do tego zabrać?

Niezależnie od tego, czy chcemy mieć warzywa czy rydze marynowane, warto się do tego przyłożyć, aby można było takie domowe przetwory długo przechowywać bez obawy, że się zepsują. Po pokrojeniu warzyw w paski czy grzybów w ćwiartki, należy po ułożeniu w słoiku każdą warstwę posolić. W przypadku korzeniowych warzyw i grzybów trzeba je wcześniej ugotować w lekko osolonej wodzie.

Przed włożeniem do słoików produktów, należy je wysterylizować. Zalewą przyprawioną octem zalewamy tak, aby pozostał do brzegu słoika milimetr. W przypadku świeżych produktów zalewamy je ciepłą zalewą, a korzeniowe i suszone zimną. Słoiki natomiast warto przykryć woskowanym papierem, szklaną przykrywką, bawełnianą ściereczką z parafiną, celofanem czy tez pergaminem. Przetwory należy przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.

Mity na temat grzybów

To, że grzyby nie zawierają wartości odżywczym jest mitem, gdyż oprócz wody, mają w składzie także sporo białka, a także węglowodany, magnez, żelazo, fosfor i witaminy z grupy B.
Niektórzy lubią jeść grzyby podczas libacji alkoholowych typu rydze marynowane, ale nie jest to najlepszy pomysł. Okazuje się, że alkohol ścina białko zawarte w grzybach, co może wywołać silny ból żołądka.

Można spotkać się też z opinią, że nie warto jeść grzybów, gdyż zawierają one szkodliwe metale ciężkie. Prawdą jest, że grzyby maja właściwości akumulacyjne szkodliwych substancji, dlatego też należy zbierać grzyby, które oddalone są od wyziewów silników samochodowych. Grzyby zawierają także chininę, ale jej ilość niewielka.

Rydze marynowane znaleźć można w Sklepie Vitapol

Categories Ciekawe