Tarta z truskawkami to znakomity sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Tarty należą do flagowych dań kuchni francuskiej – występują w różnych wariacjach, na słodko, z owocami, a także w wersji wytrawnej, często z masą jajeczną i warzywami. Najpopularniejsze są te na kruchym cieście, ale zdarzają się także drożdżowe (np. tarta Tropézienne) lub z ciasta francuskiego. Latem spróbuj koniecznie wybornej tarty z truskawkami.
Truskawki – idealny deser na lato
Truskawki doskonale nadają się do przyrządzania różnego rodzaju deserów. Dzięki delikatnej kwaskowatości niezwykle dobrze komponują się z czekoladą, zarówno mleczną, jak i gorzką. Kiedy dostępne są świeże owoce, warto sięgać po nie jako składnik ciast bez pieczenia, zachowają wtedy swój intensywny kolor oraz soczystość. Tarta z truskawkami to ciekawy przykład tego typu słodkich przekąsek. Żeby przełamać smak nadzienia i owoców, kruchy spód przygotuj z krakersów, tłuszczu i ciemnej czekolady, a efekt będzie naprawdę wyśmienity. Przyrządzenie tarty zacznij od spodu – powinien być schłodzony, zanim połączysz go z nadzieniem.
Tarta z truskawkami ze słodkim dodatkiem
Nadzienie do tarty z truskawkami jest jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu niż spód. Mieszankę czekolad: białej, mlecznej z orzechami i gorzkiej połącz ze śmietanką. Gorzka czekolada powinna dominować wśród pozostałych, ponieważ najlepiej tężeje po roztopieniu i dzięki niej wypełnienie tarty zyskuje odpowiednią konsystencję. Nie gotuj masy czekoladowej, podgrzej tylko śmietankę, a następnie rozpuść w niej pozostałe składniki. Kiedy dokładnie się połączą, wylej je na schłodzony spód i udekoruj świeżymi owocami.
Tarta z truskawkami będzie gotowa, kiedy masa czekoladowa zastygnie. Przygotuj ją i przekonaj się, jaka jest pyszna!