Tak jak bonsai są starannie pielęgnowanymi i formowanymi drzewami do trzymania w małych doniczkach w domu, tak niwaki to ich ogrodowa odmiana. Stanowią niebanalną ozdobę ogrodu, a także są łatwiejsze w pielęgnacji niż bonsai. Jak wprowadzić niwaki do swojego ogrodu? Jak powinniśmy się nimi zajmować, aby zachowały swój intrygujący wygląd?
Niwaki – co to takiego?
Tłumacząc dosłownie, termin „niwaki” oznacza „drzewo ogrodowe”. W praktyce niwaki to rośliny formowane zgodnie z zasadami japońskiej sztuki ogrodniczej. Celem jest nadanie im wyglądu starych, górskich drzew, wystawionych na działanie silnego wiatru i innych gwałtownych czynników atmosferycznych.
W polskich artykułach i na stronach internetowych można spotkać się z błędnym nazywaniem niwaki „bonsai ogrodowym”. Choć bonsai i niwaki mają mieć podobne, fantazyjne kształty, dzielą je zasadnicze różnice – bonsai są zminiaturyzowane i rosną w niewielkich doniczkach, natomiast niwaki mają naturalną wielkość i rosną w gruncie. Do ich formowania i pielęgnacji wykorzystuje się różne techniki.
Formowanie i pielęgnacja niwaki
Proces formowania niwaki trwa kilka lat, a rozpoczyna się go pierwszym wycięciem zbędnych gałązek na co najmniej kilkuletnim okazie rośliny. Pozostawione gałązki formuje się w charakterystyczne kształty chmurek, kul czy talerzy. Proces można przyśpieszyć, sadząc w ogrodzie już uformowane niwaki – można znaleźć je w wielu sklepach ogrodniczych albo kupić bezpośrednio od hodowcy.
Aby niwaki zachowało swoje fantazyjne kształty, należy pamiętać o wykonywaniu przycinek pielęgnacyjnych. W zależności od tempa wzrostu rośliny, przycięcia wykonuje się dwa, trzy razy w ciągu okresu wiosenno-letniego.
Jakie rośliny nadają się na niwaki?
W japońskich ogrodach jako niwaki wykorzystuje się gatunki roślin, które nie przetrwałyby naszych niskich, zimowych temperatur. Najlepiej jest użyć rodzimych lub odpornych na trudniejsze warunki atmosferyczne drzew i krzewów iglastych. Iglaki dobrze znoszą przycinanie i prezentują się efektownie zarówno latem, jak i w zimie.
Jako niwaki w polskich ogrodach często wykorzystuje się jałowiec i sosnę, najlepiej ich wolno przyrastające odmiany, które dłużej utrzymują nadaną im formę. Zarówno sosna, jak i jałowiec są długowieczne, wytrzymałe na mróz i inne niekorzystne warunki atmosferyczne, dobrze tolerują przycięcia i mają niewielkie wymagania glebowe, więc można je posadzić w każdym ogrodzie.
Więcej informacji znajdziesz na stronie niwaki.