Świadomość ludzi na temat wpływu spożywanego jedzenia na ich własne zdrowie uległa ostatnio zwiększeniu. Aktualnie ludzie, nawet gdy nie przepadają za warzywami, starają się je włączać do jadłospisów. Mając do wyboru suszone warzywa i mrożonki, częściej sięgną po artykuły z drugiej grupy produktów. To spory błąd.
Dlaczego warto suszyć warzywa?
Naturalnie największą ilość witamin i minerałów zawsze znajdzie się w świeżych warzywach. W okresie jesienno-zimowym ciągle ich jednak brakuje, a szukając dla nich alternatywy, wypadałoby znaleźć tą jak najlepszą.
Naukowcy przeprowadzili badania, w których porównali ze sobą produkty uzyskiwane przy stosowaniu różnych sposobów przedłużania świeżości. Najlepiej wypadło właśnie suszenie, przy którym ubytki składników odżywczych były zdecydowanie najmniejsze, wręcz niezauważalne.
Suszone mieszanki warzyw są zdrowsze od produktów mrożonych chociażby z tego względu, iż nie mogą się w nich rozwijać bakterie czy grzyby. Chroni to konsumenta przed zatruciami pokarmowymi.
Skąd brać warzywa suszone?
Gotowe do wykorzystania mieszanki różnych warzyw dostępne są już w każdym większym supermarkecie. Kosztują kilka złotych, jednak nieraz dodawane są do nich spore ilości soli. Unikając sodu, trzeba przygotować swoje mieszanki samodzielnie.
Najprostszym sposobem będzie zakupienie dobrej suszarki do warzyw. Sprzęty tego rodzaju kosztują ok. stu złotych, a pozwalają obrobić produkty spożywcze w ciągu kilku godzin. Podobnie zadziała piekarnik.
Dawniej, gdy suszarki do warzyw nie istniały lub były jeszcze bardzo drogie, perfekcyjne panie domu samodzielnie przetwarzały produkty. Wykorzystywały do tego celu naturalne źródła – słońce. Wystawiając warzywa na dwór w trakcie upałów, można błyskawicznie je ususzyć.
Kiedy mrozić, a kiedy suszyć?
Naturalnie w kuchni przydają się i suszone warzywa, i produkty mrożone. Obie metody przedłużania terminu ważności pokarmów mają swoje wady i zalety.
Mrożenie to popularniejsza i łatwiejsza do zastosowania metoda. Należy jednak koniecznie uważać, kupując gotowe mieszanki warzyw dostępne w sklepowych zamrażarkach. Niejednokrotnie są one rozmrażane i ponownie zamrażane. Przez to rozwijają się w nich bakterie i grzyby wywołujące dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Nie mając w planach samodzielnie obrabiać produktów, lepiej w sklepach sięgać po warzywa suszone, aniżeli te mrożone. One nigdy człowiekowi nie zaszkodzą, jeżeli tylko w ich składzie nie wystąpi duża ilość szkodliwej soli czy tuczącego cukru.
Artykuł powstał we współpracy ze Suszarniczą Spółką OGRODNIK S.A.